På fredag den 27e nov kommer den omtalade Eduardo Sousa till Malmö för att lansera La Pateria de Sousa 1812. Det blir världspremiär för en unik produkt som har utvecklats under flera år hemma på gården i Extremadura i sydvästra Spanien, där familjen har producerat patéer sedan 1812.
Presentationen arrangeras hos vår kund Bloom in the Park i Malmö som nyligen fick sin första Michelin stjärna, men historian började för ett par år sedan när vi först tog kontakt med Eduardo – det var Igi Vidals idé! Han hade hört talas om Eduardo Sousa’s unika sätt att producera etisk gåslever och han ringde mig en dag och bad mig komma till Bloom. Där föreslog han att jag skulle ta kontakt med Eduardo Sousa. Det tog lite tid men till slut i början av 2014 fick jag kontakt med Eduardo. Några månader senare åkte vi ner till hans gård tillsammans med Titti Qvarnström från Bloom. Det blev en lyckad resa och vi fick ett varmt och personligt bemötande – Eduardo och hans hustru Jacinta visade oss runt gården och det var lätt att förstå varför helt vilda gäss stannar upp där på sin långa resan till Afrika. Där hittar dom rätt klimat och föda för att äta sig mätta på grönt gräs, oliver och ekollon (samma föda förresten som Iberico grisar!). Under tiden vi strövade runt, ibland omringad av en flock gäss, berättade han om dessa flyttfåglars naturliga beteenden och hur dom äter upp sig och samlar ordentligt med fett inför resan till Afrika.
Efter rundvandringen, bjöd dom oss på grillad gåslever, medan vännen Domingo spelade gitarr och sjöng för oss. Det blev en riktig fin dag som avslutades på byns festivalområde där alla känner alla och bjuder varandra på mat, vin och musik. Efteråt kändes hela resan nästan lite overklig, men vi hade kommit bra överens och bjudit in dom såklart att komma och hälsa på oss i Malmö. Detta tyckte Eduardo var riktigt roligt då han avslöjade att han egentligen var född i Köpenhamn! Hans far var dansk, men kärleken hade tagit honom till den lilla byn Fuente de Cantos i Extremadura. När Eduardo, Jacinta och deras affärspartner José kom till Bloom i maj i år, så var ett besök till hans barndomshem i Köpenhamn ett måste! Vi letade upp den gamla hemadressen och tog oss dit på en resa 40 år bakåt i tiden. Dom fina barndomsminnen förstärktes ytterligare när han fick sätta tänderna i en riktig polse ”jag vill känna hur den knäcker mellan tänderna” sade Eduardo ”det är då man vet att den är en riktig polse” . Efter besöket till Malmö och en fantastisk kulinarisk uppvisning av Titti Qvarnström på Bloom in the Park så var dom helt övertygade om att detta var den rätta miljön och Bloom in the Park det rätta stället att presentera La Pateria de Sousa 1812 internationellt.
”Vi har en mycket begränsad produktion och jag väljer därför noggrant vilka samarbetspartners och kunder vi jobbar med då det är viktigt för mig att veta att dom även delar vår syn och filosofi” säger Eduardo Sousa. ”Vilka skapande händer rör till slut vår produkt spelar en stor roll för mig; i New York har vi en nära relation med Chef Dan Barber, i Spanien till exempel Chef Andoni Aduriz och nu kommer Chef Titti Qvarnström från Bloom in the Park i Malmö att göra sin egen tolkning. Det var precis på andra sidan sundet min egen historia började, så det känns helt rätt att göra en nylansering här och jag är väldigt nöjd och nyfiken och se vad Titti gör med våra ekologiska gäss”.
På Bustamante Promotions är vi riktigt stolta över förtroendet vi får av våra kunder Igi och Titti från Bloom och av Eduardo Sousa som vi nu representerar i Skandinavien. Vi kommer att göra vår yttersta för att vårda och tillsammans utveckla La Pateria de Sousa 1812 här, på samma sätt som vi gör med våra andra exklusiva ekologiska produkter.
2015-11-23
Bustamante Promotions AB
”Oförglömliga smakupplevelser”